Bezglutenowy chleb na drożdżach | Wyjadaczki | Portal Diet | Odchudzanie
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bezglutenowy chleb na drożdżach

Bezglutenowy chleb na drożdżach to zbawienie dla osób stosujących dietę z eliminacja glutenu. Jest łatwy w przygotowaniu, z ogólnodostępnych produktów i przede wszystkim pyszny! Piekąc bezglutenowy chleb na drożdżach mamy pewność, że nie zawiera on składników dla nas niebezpiecznych. Nie ma również polepszaczy smaku czy zbędnych konserwantów. Prosty, czytelny skład!

Bezglutenowy chleb na drożdżach

Przygotowanie50 minuty
Gotowanie1 godzina
Czas1 godzina 50 minuty
Porcje: 12 kromek

Składniki

  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 20 g świeżych drożdże
  • 500 ml wody (ciepłej|)
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

  • Drożdże rozkrusz i wymieszaj z cukrem, odstaw na 7 minut.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce.
  • Odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  • Po upływie tego czasu, całe ciasto jeszcze raz przerób.
  • Umieść ciasto w prostokątnej formie (keksówce).
  • Zostaw do wyrośnięcia ok. 15 minut.
  • Piecyk nagrzej do 220 stopni.
  • Chleb piecz ok. 50 minut, aż do zarumienienia się skórki.
  • Po wystudzeniu chleb jest gotowy do jedzenia!

Dieta bezglutenowa

Przepis na takie pieczywo możesz śmiało wykorzystać będąc na diecie bezglutenowej z Przyjaznego Jadłospisu: https://wyjadaczki.pl/product/przyjazny-jadlospis-wersja-zimowa/ . 

 

Udostępnij

Wyjadaczki.pl © 2024 All Rights Reserved