Często mamy dylemat po jakie warzywa sięgnąć, aby dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Szczególnie zimą, kiedy dostępność wielu świeżych warzyw jest ograniczona ze względu na ich sezonowość.
Najlepszym wyborem będzie domowa przyprawy do piernika, ponieważ składniki znajdziemy w każdym sklepie. Potrzebujemy tylko cynamonu, imbiru mielonego, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, pieprzu i anyż.
Domowa przyprawa piernikowa – świetna alternatywa dla kupnego gotowca! Zrobisz ją raz i już nigdy nie kupisz.
Tradycją świąt jest wpisane wielogodzinne biesiadowanie przy suto zastawionym stole oraz charakterystyczne leniwe dni przy długich rodzinnych posiłkach. Zatem jak w tym czasie świętować, by nie zwariować. Poniżej przedstawiam 15 sprawdzonych porad, jak poradzić sobie z dietą podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Print Recipe
Kiszona Kapusta
Przygotowanie 30 minutes min. Czas 30 minutes min.
Porcje: 1 4
Kalorie na 1 porcję: 15 kcal
Składniki 5 kg białej kapusty 10 ziaren ziela angielskiego 5 sztuk liści laurowych 3 sztuki marchewki 5 łyżek soli kamiennej…
Syropy, nalewki oraz soki z owoców pigwy są znane chyba nam wszystkim. Oprócz walorów smakowych pigwa posiada w sobie szereg korzystnych właściwości dla naszego organizmu. Co kryje w sobie ten popularny owoc i czy warto go włączyć do diety przeczytasz w tym artykule!
Piernik świąteczny gości na naszych stołach od wielu pokoleń w święta Bożego Narodzenia. Bez tego tradycyjnego przysmaku wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu. Tradycyjny piernik staropolski wykonujemy już kilka tygodni przed świętami, gdyż musimy poczekać aż ciasto dojrzeje.
Kiszonki to często przez nas niedoceniany i zapomniany produkt. Goszczą one od wieków w kuchniach naszych mam. Na szczęście moda na spożywanie ich wraca. Kiszonki mają szereg korzystnych właściwości, a ich zastosowanie jest ogromne.
Rogale na Dzień Świętego Marcina w wersji delikatnie odchudzonej. Coroczna przyjemność dla osób na diecie i całej rodziny.