Ciasto ze śliwkami
Porcje: 12
Kalorie na 1 porcję: 168kcal
Składniki
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 szt jajek
- 3/4 szklanki erytrolu
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
- W miseczce wymieszaj mąkę orkiszową, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i sól.
- Rozpuść masło.
- W osobnym naczyniu ubij jajka z erytrolem na puszystą masę.
- Następnie dodaj jogurt i masło – cały czas miksując.
- Kolejno wsyp suche składniki.
- Całość wymieszaj drewnianą łyżką, aż do powstania jednolitego ciasta.
- Śliwki umyj, pokrój na połówki i oprósz cynamonem. .
- Ciasto przelej do formy o średnicy 28 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż śliwki. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut