Czym powinien się charakteryzować dobrze dobrany jadłospis?
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Czym powinien się charakteryzować dobrze dobrany jadłospis?

Dobrze dobrany jadłospis

Podczas planowania jadłospisów stosuje się zasadę racjonalnego żywienia, która ma na celu urozmaicenie posiłków i potraw oraz właściwe dobranie produktów, równowagi balansu energetycznego.

Dobrze zbilansowana dieta dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych makro i mikroskładników.  

Wpływ żywienia na zdrowie

Żywienie znacząco wpływa na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu człowieka, Jest to szczególnie ważne w okresie dojrzewania dzieci i młodzieży czy też osób z jednostkami chorobowymi, które wymagają dopasowania jadłospisu do danej choroby.

Jadłospis musi być tak skomponowany, aby zaspokoił fizjologiczne potrzeby człowieka na wydatek energetyczny oraz składniki pokarmowe. Posiłki w jadłospisie muszą być smaczne, abyśmy mieli chęć je konsumować.  

Ważne aby dopasować jadłospis do pory roku. Pozwoli to wykorzystać pyszne sezonowe owoce i warzywa w 100%.

Warto zadbać o różnorodność produktów. Ważne, aby w codziennej diecie pojawiały się przetwory mleczne, razowe pieczywo, chudy drób, ryby morskie, warzywa i owoce bogate w witaminy i składniki odżywcze. 

Posiłki w ciągu dnia

Zdrowa przeciętna osoba powinna spożywać 4-5 posiłków dziennie, najlepiej w równych odstępach czasowych. Posiłki muszą być dostosowane do indywidualnego trybu życia.

Pierwszy posiłek dobrze jest spożyć do godziny po wstaniu. 

Ostatni posiłek powinien być skonsumowana około 2-3 godziny przed snem, najlepiej aby był to posiłek łatwo strawny. 

Można stosować różne metody wykonywania potraw, natomiast najbardziej korzystną dla naszego zdrowia będzie gotowanie, duszenie lub pieczenie. Najlepiej nie korzystać z dodatku tłuszczu, ponieważ może to podnieść wartość energetyczną potrawy.

Przyjazny Jadłospis

Przygotowałyśmy dla Ciebie gotowy Przyjazny Jadłospis z przepisami na każdy dzień!

Nasz jadłospis składa się z 5 posiłków rozpisanych na 14 dni. Potrawy się nie powtarzają, dzięki czemu nie ma mowy o kuchennej monotonii!

Zadbałyśmy o to, aby potrawy były nie tylko smaczne, ale również łatwe i szybkie w przygotowaniu. Większość możesz ugotować np. dzień wcześniej lub rano i tylko podgrzać w szkole czy pracy.

Udostępnij

Wyjadaczki.pl © 2024 All Rights Reserved