Dieta eliminacyjna (bez laktozy i glutenu) to rozwiązanie najprostrze, ale dla niektórych dość kłopotliwe. Warto wiedzieć z czym masz do czynienia.
Czy to znaczy, że trzeba eliminować wszystkie produkty, które zawierają laktozę? Nie do końca, produkty mleczne fermentowane jak kefir, maślanka czy jogurt zawierają bakterie probiotyczne, które produkują laktazę, dzięki czemu wspierają proces trawienny cukru mlecznego i są z reguły lepiej tolerowane.
Warto sprawdzać skład produktów sklepowych, ponieważ laktoza jest często dodawana w celu poprawy walorów smakowych i jako wypełniacz. Ukrywa się ona w pieczywie, wyrobach cukierniczych, lodach, słodyczach, zupach w proszku, margarynie, gotowych sosach, czy niektórych lekach.
Chociaż może się wydawać, że eliminacja laktozy połączona z wyłączeniem glutenu prowadzi do bardzo ubogiej i nudnej diety, takie myślenie jest błędem. Naturalnie bezglutenowe są ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, kasza jaglana. Świeże, nieprzetworzone mięso, ryby, jaja, oliwa z oliwek, masło orzechowe, wszystkie świeże warzywa i owoce.
Przy diecie bez laktozy i glutenu oprócz wymienionych wyżej produktów sprawdzą się też: napoje ryżowe, sojowe lub migdałowe zastępujące mleko, orzechy, migdały, nasiona np. słonecznika, maku, chia.