Oprócz wapnia warto zwrócić uwagę na podaż innych substancji odżywczych. Przede wszystkim białka, które znajduje się w produktach sojowych typu napoje roślinne, tofu, jogurty sojowe oraz występuje w nasionach roślin strączkowych. Jeśli chodzi o kwas foliowy możemy go znaleźć w ciecierzycy, szpinaku, natce pietruszki, sałacie, białej fasoli, jarmużu oraz nasionach słonecznika. Produkty sojowe sprawdzą się też do uzupełnienia poziomu witaminy B2 oraz B12 wraz z mięsem, owocami morza, nasionami roślin strączkowych, szpinakiem, kapustą i brukselką. Cynk spożyjemy z kaszy gryczanej, jaglanej, owoców morza, płatków owsianych, fasoli, awokado, malin lub jeżyn. Magnez możemy uzupełnić poprzez spożywanie przetworów zbożowych, nasion roślin strączkowych, gorzkiej czekolady, orzechów, ryb, ziemniaków czy bananów.
Jeśli boisz się, że nie będzie w stanie sama zapewni sobie dostatecznej ilości niezbędnych składników odżywczych przy diecie bez nabiału skorzystaj z Przyjaznego Jadłospisu. Przygotowałyśmy dla Ciebie diety, które eliminują laktozę lub cały nabiał, przy tym są pełnowartościowe i dopasowane pod Twoją kaloryczność.