Hipercholesterolemia – Praktyczne aspekty odżywiania - Wyjadaczki - Odchudzanie | Jadłospisy | Dieta | Porady
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hipercholesterolemia – Praktyczne aspekty odżywiania

Definicje

Hipercholesterolemia definiowana jest jako zwiększone stężenie cholesterolu LDL w osoczu. Przyjęto zasadę, że „im niższy poziom LDL, tym lepiej”, ponieważ istnieje zależność między ryzykiem wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych a wysokim stężeniem tej frakcji cholesterolu.

  • Cholesterol całkowity – suma frakcji lipoprotein HDL i LDL.
  • Cholesterol LDL – nazywany „złym cholesterolem”, podwyższa poziom cholesterolu we krwi, co prowadzi do odkładania się w naczyniach krwionośnych, zwiększając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym choroby wieńcowej.
  • Cholesterol HDL – nazywany „dobrym cholesterolem”, wysoki poziom tego cholesterolu przeciwdziała rozwojowi chorób układu krążenia.
  • Trójglicerydy – ich podwyższony poziom zwiększa ryzyko schorzeń układu krążenia.

Modyfikacje Dietetyczne

  • Ograniczenie tłuszczów trans – unikanie gotowych produktów cukierniczych, zup w proszku, gotowych sosów i fast foodów.
  • Ograniczenie tłuszczów nasyconych – zawartych w tłuszczu mlecznym, tłustym mięsie i wyrobach wędliniarskich (pasztety, salami, kiełbasy).
  • Zwiększenie spożycia PUFA – wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają LDL i podwyższają HDL. Ich źródła to oleje roślinne, orzechy i margaryny miękkie.
  • Wzrost spożycia błonnika – błonnik wiąże kwasy żółciowe, co obniża stężenie cholesterolu. Najlepsze źródła to owoce, warzywa i zboża.
  • Żywność funkcjonalna z fitosterolami – spożycie 2 g dziennie może obniżyć LDL o 7-10%.
  • Antyoksydanty – zapobiegają utlenianiu LDL. Występują w orzechach, owocach leśnych, czosnku i brokułach.
  • Redukcja masy ciała – niewielka utrata masy ciała poprawia parametry lipidowe.
  • Ograniczenie alkoholu – do 10 g czystego etanolu dla kobiet i 20 g dla mężczyzn.
  • Zaprzestanie palenia tytoniu – korzystnie wpływa na stężenie HDL i zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe.

Proste Zmiany, Duże Korzyści

  • Zastąp masło hummusem lub margaryną z fitosterolami.
  • Gotuj na parze, duszeniu lub grillowaniu zamiast smażenia.
  • Używaj oleju rzepakowego i oliwy z oliwek.
  • Wybieraj chude mięso, jak pierś z kurczaka.
  • 1-2 razy w tygodniu zastąp mięso produktami sojowymi.
  • Spożywaj ryby co najmniej 2 razy w tygodniu, wybierając te bogate w omega-3.
  • Ogranicz sól, zastępując ją świeżymi ziołami.
  • Pamiętaj o odpowiednim nawodnieniu i aktywności fizycznej – wystarczy 45-minutowy spacer dziennie.

Prawidłowo skomponowana dieta powinna zmniejszać nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, a zwiększać spożycie PUFA, warzyw i owoców, ale kluczowe jest także zachowanie zdrowej masy ciała oraz rezygnacja z palenia.

Podwyższony poziom cholesterolu często świadczy o zaniedbaniach w diecie, dlatego szybka reakcja i wprowadzenie zdrowych nawyków mogą zapobiec rozwojowi wielu chorób, w tym nowotworowych.

Bibliografia

  • Andruszkiewicz K., Śliwińska A., Małgorzewicz S., „Model żywienia osób z pierwotną hipercholesterolemią rodzinną”, Forum Medycyny Rodzinnej 2014.
  • Arent-Piotrowska K., „Hipercholesterolemia – zmora dzisiejszych czasów”, Probl Hig Epidemiol 2018.
  • Grzymisławski M., „Dietetyka Kliniczna”, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019.
  • Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach, 2019.
Udostępnij

Leave a comment

Wyjadaczki.pl © 2025 All Rights Reserved