Jakie ryby kupić? Gdzie znaleźć najlepsze? - Wyjadaczki - Odchudzanie | Jadłospisy | Dieta | Porady Blog
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jakie ryby kupić? Gdzie znaleźć najlepsze?

Czy musimy jeść ryby?

Ryby powinny być podstawą naszej diety, zawierają kwasy Omega-3, mają dobry wpływ na nasz układ nerwowy i krążenia. Zawierają składniki mineralne i witaminy takich jak jod, selen czy wapń oraz witaminy A i D.

Zdrowotny wpływ kwasów Omega-3 polega na:

  • działaniu profilaktycznym w chorobach serca i nadciśnieniu tętniczym
  • zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych
  • poprawie ogólnej kondycji zdrowia
  • korzystnym wpływie na układ odpornościowy oraz pracę mózgu
  • działaniu przeciwmiażdżycowym

Ryby są polecane osobom w każdej grupie wiekowej. Są łatwostrawne i proste w obróbce kulinarnej, co czyni je odpowiednimi dla każdego.

Najbardziej polecanymi technikami są gotowanie, gotowanie na parze oraz pieczenie w foli/papierze.

Spożycie ryb ciągle rośnie w naszej kulturze, jednak nadal jest niskie w porównaniu do średniej Europejskiej.

Czy kupować ryby świeże?

Należy zwrócić uwagę na to skąd pochodzi dana ryba, jaki to gatunek oraz jak została złowiona.

Ta sama ryba może być w bardzo dobrej kondycji wyłowiona ze swojego naturalnego środowiska, ale także pochodzić z hodowli.

Oczywiście najlepiej wybierać te z naturalnego środowiska. Ryby pochodzące z hodowli są produkowane na masową skalę, ze względu na szybki ich wzrost mogą zawierać mniejsze ilości drogocennych dla nas składników odżywczych.

Powinniśmy także zwracać szczególną uwagę na to czy ryby są prawidłowo oznakowane czy są mrożone, świeże, wędzone czy może solone.

 

Ryby świeże
Ryby mrożone

Świeże ryby najlepiej kupować dobrze schłodzone lub wyłożone na podłożu ze świeżego lodu.

Ryby które są sprzedawane po rozmrożeniu nie muszą mieć wszystkich cech świeżych ryb, ale nadal powinny pachnieć świeżo i łagodnie, nie powinien być wyczuwalny zapach kwaśny czy zjełczały.

Należy jednak pamiętać aby taką rybę od razu spożyć po zakupie i nie zamrażać jej ponownie.

Mrożenie to najlepszy sposób na długie zachowanie świeżości i przechowywanie, dlatego nie należy bać się takich ryb, trzeba natomiast zwrócić uwagę na kilka ważnych rzeczy.

Powinno się unikać opakowań z śladami szronu lub kryształkami lodu, ryba zamrożona powinna być twarda, bez podatności na zginanie.

Kupując rybę powinna być podana zawartość glazury, która chroni przed rozmrożeniem, wartość ta powinna wynosić nie więcej jak 5%.

Jakie ryby wybierać?

Najlepiej zwrócić uwagę na to czy rybie nie grozi wyginięcie. Według WHO najlepszymi rybami są karp oraz sum afrykański, następnie dorsz, karmazyn, okoń morski, łosoś atlantycki i pacyficzny, makrela, mintaj, morszczuk, sandacz, szprot czy śledź. Te ryby zostały wybrane pod względem środowiskowym.

Najgorszym wyborem mogą okazać się ryby drapieżne takie jak rekin, szczupak czy tuńczyk. Ze względu na wysoką zawartość metylortęci, która gromadzi się w tkance mięśniowej ryb.

 

Jak rozpoznać czy ryba jest świeża?

Należy zaobserwować najważniejsze rzeczy:

  • kolor skrzeli – powinny być czerwone, jaskrawe
  • szkliste błyszczące oczy
  • jędrne mięso – pod naciskiem ryba powinna zaraz wrócić do swojego kształtu, nie odkształcać się
  • neutralny zapach – nie powinien być intensywny
  • błyszcząca skóra z niewielką ilością śluzu
Oznaczenia na opakowaniach ryb

Zgodnie z obowiązującymi przepisami ryby sprzedawane muszą być odpowiednio oznakowane. Na etykiecie obowiązkowo muszą się znajdować oznaczenia handlowe, metoda produkcji, obszar połowu, jakiego narzędzia połowowego użyto oraz czy produkt jest rozmrożony, datę minimalnej trwałości oraz alergeny.

Jeśli kupujemy produkty pakowane informacje, które muszą się znaleźć na opakowaniu to wykaz oraz ilość składników, masa, warunki przechowywania i użycia, nazwa firmy, miejsce pochodzenia produktu, informacje o wartości odżywczej, datę zamrożenia, czy została dodana woda, znak identyfikacyjny producenta oraz datę pakowania.

Ryby dziko żyjące mogą być oznakowane kodem „FAO”. Pozwala to rozpoznać skąd pochodzi dana ryba.

  • FAO 21 – Północno-Zachodni Atlantyk
  • FAO 27 – Północno-Wschodni Atlantyk
  • FAO 27, IIId- Morze Bałtyckie
  • FAO 31 – Środkowo-Zachodni Atlantyk
  • FAO 34 – Środkowo-Wschodni Atlantyk
  • FAO 41 – Południowo-Zachodni Atlantyk
  • FAO 47 – Południowo – Wschodni Atlantyk
  • FAO 37.1, 37.2, 37.3 – Morze Śródziemne
  • FAO 37.4 – Morze Czarne
  • FAO 51, 57 – Ocean Indyjski
  • FAO 61, 67, 71, 77, 81,87 – Ocean Spokojny
  • FAO 48, 58, 88 – Antarktyda
Udostępnij

Wyjadaczki.pl © 2024 All Rights Reserved