Jest on bogatym źródłem witamin takich jak:
K – ważnej dla naszego serca i kości
A – odpowiadającej za prawidłowość wzroku oraz ochronę skóry
C – chroniącej nasz organizm przed infekcjami oraz degradacją komórek
B6 – wpływającej na pracę mózgu oraz hormonów
Jarmuż zawiera również sole mineralne takie jak:
wapń – wspomagająca krzepnięcie krwi oraz wzmocnienie kości i zębów
żelazo –biorące udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz układu nerwowego
magnez – odgrywający ważną role w skurczach mięśni oraz wytwarzaniu energii
fosfor – uczestniczący w funkcjonowaniu wszystkich komórek ustroju
potas – wpływający na odpowiednią równowagę komórek organizmu oraz regulacje płynów ustrojowych
sód- regulujący ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych w organizmie
cynk – regulujący funkcjonowanie układu krążenia oraz regulowaniu działania organów wewnętrznych