Kisiel gruszkowy
Porcje: 4
Kalorie na 1 porcję: 99kcal
Składniki
- 3 szt gruszek
- 1 szklanka wody
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Gruszki umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę.
- Tak przygotowane gruszki umieść w garnuszku.
- Do gruszek wlej ½ szklanki wody oraz sok ze świeżej cytryny.
- Całość gotuj na dużej mocy palnika, doprowadź do wrzenia.
- Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
- W pozostałej wodzie wymieszaj miód wraz z mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszając wlej otrzymaną mieszaninę do garnuszka.
- Całość gotuj do momentu, aż kisiel zgęstnieje. Możesz podawać go na ciepło jak i na zimno.