Kiszona Kapusta
Porcje: 1 4
Kalorie na 1 porcję: 15kcal
Składniki
- 5 kg białej kapusty
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 sztuk liści laurowych
- 3 sztuki marchewki
- 5 łyżek soli kamiennej NIEJODOWANEJ
Sposób przygotowania
- Kapustę poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na małych oczkach tarki.
- Wymieszaj kapustę z marchewką. Chociaż marchewka jest dodatkiem opcjonalnym i nie musisz jej dokładać, jeśli nie chcesz.
- Do dużego kamionkowego naczynia, słoja, czy małej beczki wkładaj porcjami kapustę i równomiernie posypuj ją solą. Na 1kg kapusty odmierzaj 1 łyżkę soli kamiennej NIEJODOWANEJ! – to bardzo ważne, musi być to sól bez dodatku jodu.
- Do każdej partii kapusty dodaj 2 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowy.
- Każdą partię kapusty z dodatkami bardzo mocno ubij, np. drewnianą pałką ze ściętym czubkiem, czy słoiczkiem wypełnionym solą, by był cięższy. Kapusta powinna zacząć puszczać sok.
- Po ubiciu odgazuj kapustę nacinając szpikulcem, czy długim nożem.
- Ostatnią partię po ubiciu nakryj talerzem i przygnieć, np. wyparzonym płaskim kamieniem.
- Przez 5 dni codziennie odgazowuj kapustę nakłuwając ją jak wyżej. Trzymaj w cieple, nie zakręcaj i pilnuj, by na wierzchu był cały czas sok.
- Kiedy kapusta w smaku jest już ukiszona po ok 5-7 dniach, możesz przenieść ją w chłodne miejsce.
- Jeśli chcesz możesz kapustę przełożyć do litrowych słoików, by hyła wygodniej dostępna w czasie zimy.