Dodatkowym atutem kiszonych produktów są wcześniej wspomniane bakterie fermentacji mlekowej, które nie tylko wpływają na trwałość produktu. Oddziałują na mikroflorę przewodu pokarmowego, działając jak naturalny probiotyk. Dzięki ich obecności trawienie i wchłanianie ulega usprawnieniu, a bakterie gnilne nie rozwijają się. Kwas mlekowy ponadto ułatwia oczyszczanie organizmu, poprawia naszą odporność, obniża cholesterol, ułatwia utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, a także bierze udział w syntezie niektórych witamin z grupy B oraz K. Witaminy te wpływają na układ nerwowy, uczestniczą w procesie przemiany materii, produkcji płytek krwi, syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, insuliny i tyroksyny.
Za kolejny atut kiszonek możemy uznać obecność błonnika pokarmowego, który wpływa korzystnie na perystaltykę naszych jelit, wiąże toksyny, zmniejsza uczucie głodu, zapewnia sytość, zapobiega występowaniu zaparć i usuwa nadmiar cholesterolu z naszego organizmu. Kiszone produkty zapobiegają także wahaniom wahaniom glikemii.
Powszechnie uważa się, iż kiszone produkty wywierają również korzystny wpływ w problemach żołądkowych, zespole jelita drażliwego, chorobie wrzodowej, redukują zgagę i niestrawności.
Obecna acetylocholina w kiszonych produktach wpływa na ciśnienie krwi, tworzenie się impulsów nerwowych, korzystnie oddziałuje na pamięć i koncentrację, wspomaga perystaltykę jelit oraz korzystnie oddziałuje na pracę naszego serca.
Duża zawartość witamin przeciwutleniających (A, C, E) wpływa na zapobieganie starzeniu się organizmu i poprawia kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Dodatkowo wpływa korzystnie na wzrok, a także układ krążenia, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Ponadto kiszonym produktom przypisuje się również wpływ przeciwnowotworowy. Szczególnie podkreśla się tu rolę kiszonych produktów z kapusty na nowotwór żołądka, pęcherza moczowego i prostaty.
Dzięki zwiększonej przyswajalności wapnia i żelaza zapobiegają lub wspomagają proces leczenia osteoporozy, osteopenii i anemii.
Kiszone artykuły i ich soki dzięki zawartości witamin i składników mineralnych wpływają także na redukcję objawów spożytego alkoholu, czyli tzw. “kaca”