Klasyczne ogórki kiszone
Sierpień to zdecydowanie miesiąc kiszonek. Klasyczne ogórki kiszone zawsze się obronią, lubią je wszyscy domownicy, może polubią też Twoi.
Porcje: 2
Kalorie na 1 porcję: 30kcal
Sprzęt
- Wyparzone słoiki z zakrętkami
Składniki
- 10 szt małych ogórków gruntowych
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek kopru z baldachami
- 2 małe kawałki obranego chrzanu
- 2 duże liście chrzanu
- 1 litr wrzącej wody
- 1 łyżka soli kamiennej (na 1 litr wody)
Sposób przygotowania
- Sól rozpuść we wrzącej wodzie.
- Wystudź solankę.
- Ogórki dobrze umyj. Powkładaj ciasno do słoika jasną stroną do góry.
- Pomiędzy ogórki powciskaj czosnek i korzeń chrzanu.
- Na górę dodaj liście chrzanu i koper.
- Zalej solanką.
- Dobrze zakręć słoiki i ustam do góry dnem na dwa dni.
- Po tym czasie ustaw w ciemnym, suchym, niezbyt ciepłym miejscu i korzystaj przez całą zimę!
- Możesz dodać również ziele angielskie, listek laurowy, a nawet zielony listek dęby lub listem czarnej porzeczki.