Klasyczne ogórki kiszone - Wyjadaczki - Odchudzanie | Jadłospisy | Dieta | Porady
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Klasyczne ogórki kiszone

Klasyczne ogórki kiszone

Sierpień to zdecydowanie miesiąc kiszonek. Klasyczne ogórki kiszone zawsze się obronią, lubią je wszyscy domownicy, może polubią też Twoi.
Przygotowanie1 godzina
Słowo kluczowe: kiszonki, ogórki, ogórki kiszone
Porcje: 2
Kalorie na 1 porcję: 30kcal

Sprzęt

  • Wyparzone słoiki z zakrętkami

Składniki

  • 10 szt małych ogórków gruntowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kopru z baldachami
  • 2 małe kawałki obranego chrzanu
  • 2 duże liście chrzanu
  • 1 litr wrzącej wody
  • 1 łyżka soli kamiennej (na 1 litr wody)

Sposób przygotowania

  • Sól rozpuść we wrzącej wodzie.
  • Wystudź solankę.
  • Ogórki dobrze umyj. Powkładaj ciasno do słoika jasną stroną do góry.
  • Pomiędzy ogórki powciskaj czosnek i korzeń chrzanu.
  • Na górę dodaj liście chrzanu i koper.
  • Zalej solanką.
  • Dobrze zakręć słoiki i ustam do góry dnem na dwa dni.
  • Po tym czasie ustaw w ciemnym, suchym, niezbyt ciepłym miejscu i korzystaj przez całą zimę!
  • Możesz dodać również ziele angielskie, listek laurowy, a nawet zielony listek dęby lub listem czarnej porzeczki.
Udostępnij

Wyjadaczki.pl © 2024 All Rights Reserved