Letnia tarta ze szparagami - Szybki i zdrowy przepis | Wyjadaczki | Dieta
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Letnia tarta ze szparagami

Letnia tarta ze szparagami to super alternatywa na szybki obiad z piekarnika, kolację ze znajomymi na czy niecodzienne śniadanie na ciepło. W naszej wersji dodatkowo z pomidorkami daktylowymi i serem pleśniowym. Na kruchym spodzie, który możesz przygotować wcześniej i przechowywać w zamrażalniku.

Szparagi to typowo letnie warzywo, które jest z nami tylko kilka tygodni. Trzeba korzystać z nich wtedy w 100% i jeść je pod rozmaitymi postaciami. Maja niespotykany smak i doskonale podkreślają charakter każdego dania.

Szparagi jako warzywa zielone zawierają witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie. 

Letnia tarta ze szparagami

Przygotowanie20 minuty
Gotowanie1 godzina
Porcje: 6
Kalorie na 1 porcję: 213kcal

Składniki

Ciasto

  • 100 g masła (zimnego)
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 szt jajek
  • 1 łyżeczka soli

Tarta

  • 250 g szparagów
  • 150 g pomidorków daktylowych
  • 50 g sera gorgonzola
  • 2 szt jajek
  • 200 ml śmietany 12%
  • 1 szczypta soli, pieprzy, gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Ciasto

  • Wszystkie składniki zagnieść do powstania jednolitej masy.
  • Odstawić do lodówki (na20 minut) lub zamrozić jeśli będzie wykorzystane w późniejszym czasie
  • Po tym czasie rozwałkować i ułożyć na specjalnej formie do tarty.
  • Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Pozostawić na 10 minut do wystygnięcia.

Tarta

  • Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na upieczonym spodzie.
  • Ser pokruszyć i ułożyć na warzywach.
  • W osobnym naczyniu wymieszać jajka ze śmietaną i przyprawami.
  • Zalać warzywa na spodzie.
  • Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Kilka ciekawostek o szparagach

  • Szparagów zielonych i filetowych nie trzeba obierać. Należy jedynie odłamać zdrewniałą końcówkę i porządnie umyć.
  • To zielone warzywo jest bardzo niskokaloryczne. W 100g surowego produktu mamy tylko 18 kalorii.
  • Szparagi uważane są za afrodyzjak. Zawierają fitoestrogenty, które podnoszą libido.
  • Świeżość szparagów możemy rozpoznać po główce. Jeśli jest nieuszkodzona, jędrna i ciemno zielona – szparagi są świeże.
  • Szparagi białe rosną pod powierzchnią ziemi a zielone nad gruntem.

Jeśli zrobisz nasz przepis podziel się w swoich mediach społecznościowych zdjęciem tego przepis: Letnia tarta ze szparagami. Oznacz nas @Wyjadaczki #wyjadaczki. Chętnie podejrzymy jak wyglądają Wasze pyszności 🙂

Udostępnij

Leave a comment

Wyjadaczki.pl © 2024 All Rights Reserved