Pieczone figi z serem kozim
Początek jesieni to zdecydowanie czas na figi. Idealne do przygotowania szybkiej przekąski.
Porcje: 1
Kalorie na 1 porcję: 448kcal
Składniki
- 2 szt fig
- 4 plastry koziego sera
- 2 szt orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 szczypta suszonego rozmarynu
- 1 szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania
- Oliwę, miód, sok z cytryny, sól oraz pieprz wymieszaj razem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Figi umyj.Następnie natnij je za pomocą noża na krzyż.
- Orzechy drobno posiekaj.
- W nacięciach umieść plasterki sera, rozmaryn oraz posyp orzechami.
- Całość dopraw solą i pieprzem.
- Zapiekaj około 12 minut (do momentu, aż ser się rozpuści).
- Upieczone figi polej sosem.