Pigwa w 100 g produktu zawiera tylko 57 kalorii, 0,1 g tłuszczów, 0,4 g białka oraz 15,3 g węglowodanów. W tym owocu kryje się ogrom korzystnych właściwości dla naszego zdrowia. Znajdziemy tu spore pokłady witaminy C, fosforu, potasu, magnezu, wapnia oraz żelaza, które wpływają korzystnie na odporność naszego organizmu, zmniejszając ryzyko infekcji, przeziębień oraz grypy. Sok z pigwy rekomendowany jest często na kaszel. Pigwa działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.
Ponadto wpływa korzystnie na leczenie anemii, niedokrwistości, chorób układu krążenia, na poprawę stanu żył i tętnic w naszym organizmie, obniżenie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi.
Dzięki obecności garbników, pektyn i aminokwasów korzystnie wpływa na stan skóry, utrzymując odpowiednie jej nawilżenie oraz przyspieszając jej odnowę. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran oraz podrażnień. Owoce pigwy korzystnie oddziałują na przewód pokarmowy. Niwelują niestrawności, wymioty, biegunki, stany zapalne w obrębie brzucha oraz zgagę. Poprawiają pracę wątroby oraz trawienie. Poleca się również spożywanie jej wśród osób z refluksem żołądkowo-przełykowym i nieżytem żołądka. Często stosowana jest również na poprawę apetytu. Nasiona pigwy działają jednak przeczyszczająco.
Dodatkowym atutem pigwy jest wpływ na przyspieszenie przemiany materii. Szczególne znaczenie może to odgrywać dla osób przebywających na dietach redukcyjnych. Obecność polifenoli korzystnie wpływa na zmniejszenie ryzyka występowania nowotworów, a pektyny wspomagają usuwanie toksyn z organizmu oraz metali ciężkich.
Dzięki wymiataniu wolnych rodników zapobiega starzeniu się organizmu. Pigwa korzystnie wpływa na zmniejszenie zmęczenia psychofizycznego oraz radzenie sobie ze stresem. W pigwie znajdziemy także bogactwo kwasów organicznych (kwas jabłkowy,
cytrynowy oraz winowy), cukry (glukozę, fruktozę oraz sacharozę), miedź, nikiel, glin, mangan, bor, tytan, witaminy z grupy B (B2, B6 i B9- kwas foliowy) oraz witaminę A.