Rogal świętomarciński w delikatnie odchudzonej wersji
Porcje: 12 sztuk
Składniki
Ciasto
- 1 szlanka ciepłego mleka
- 12 g suchych drożdży
- 1 szt jajka
- 3 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 szczypta soli
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Nadzienie
- 300 g białego maku
- 200 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g blanszowanych migdałów
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 5 szt ciastek pełnoziarnistych
- 1 łyżka ksylitolu
Sposób przygotowania
Ciasto
- Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, dodaj resztę składników i rozetrzyj pomiędzy palcami.
- Pod koniec dodaj 2 łyżki rozpuszczonego masła.
- Wyrabiaj ciasta, bardzo krótko – tylko do połączeniam się składników. Ciasto powinno pozostać lepiące.
- Uformuj z niego prostokąt, owiń szczelnie folią i zostaw w lodówce na około 1 godzinę.
Nadzienie
- Mak i orzechy sparz gorącą wodą, po 15 minutach odcedź i osącz.
- Zmiel dwukrotnie w maszynce razem z migdałami i suszonymi daktylami.
- Masę makową zmiksuj z ciastkami, dodaj jogurt i ksylitol do smaku (masa powinna być dość słodka). Dokładnie wymieszaj.
Rogaliki
- Ciasto na rogaliki rozwałkuj na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokrój na 12 trójkątów (o długich bokach).
- Rozsmaruj nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – zwijaj rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka.
- Ułóż na blaszce, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut lub do podwojenia objętości.
- Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Wyrośnięte rogale (opcjonalnie z lukrem z ksylitolu i posypane orzechami) piecz około 20 – 30 minut, aż się ładnie zezłocą.