Śniadanio-deser – Pieczona owsianka jabłecznikowa
Dieta, zdrowsze odżywianie, większa uważność zwrócona na to co znajduje się na Twoim talerzu ale czasem zdarza się, że masz smaczek na jakąś słodkość?! Nie odmawiaj sobie, ale zachowaj zdrowy rozsądek i przygotuj deser na śniadanie.
Porcje: 2 osoby
Kalorie na 1 porcję: 123kcal
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szt jajko
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 sztuka jabłka
Sposób przygotowania
- Jabłko obierz, wykrój gniazda i pokrój na mniejsze kawałeczki.
- Włącz piekarnik na 180 st. C.
- Zasyp jabłka cynamonem i wymieszaj.
- Do osobnego, wysokiego naczynia wsyp płatki, zalej mlekiem.
- Dodaj jajko i miód. Zmiksuj na gładką masę.
- Gotową masę owsianą przełóż do naczynia żaroodpornego
- Jabłka wysyp na masę umieszczoną w naczyniu.
- Piecz ok. 20 minut.