Tradycyjny piernik świąteczny
Porcje: 20
Kalorie na 1 porcję: 94kcal
Składniki
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej)
- 2 szt jajek
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 g masła
- 60 ml mleka 1,5% tłuszczu
- 50 g czekolady 100% kakao
- 180 g miodu naturalnego
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
Sposób przygotowania
Na 4-6 tygodni przed świętami
- W garnku rozpuść masło, dodaj przyprawę do piernika oraz miód. Mieszaj do czasu połączenia się składników i odstaw do wystudzenia.
- Do osobnej miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną. Dodaj mleko, jaja oraz wystudzoną masę maślaną. Całość dokładnie wymieszaj.
- Uzyskaną masę przełóż do suchej, szklanej miski. Przykryj bawełnianą ściereczką.
- Miskę z masą odstaw na 4 -6 tygodni w chłodnym miejscu.
Na kilka dni przed świętami
- Ciasto wyłóż na stolnicę. Podziel na 3 części i rozwałkuj na wielkość formy.
- Układaj w formie kolejno ciasto-powidła-ciasto-powidła-ciasto.
- Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Jeszcze ciepły piernik polej czekoladową polewą.