Nie bez znaczenia dla tej akcji są zmiany klimatu, które to są niezaprzeczalnym faktem. Chyba już każdy z nas ma świadomość, iż zasoby ziemi są ograniczone i wszyscy jesteśmy odpowiedzialni za ich wykorzystanie.
Jednym z obszarów na który niewątpliwie każdy z nas ma wpływ jest żywność. Hodowla zwierząt zużywa na jednostkę masy pozyskanego produktu o wiele więcej zasobów niż uprawa roślin. Stanowią je teren, woda oraz nawóz. Aż 80% światowej ziemi rolnej przeznaczone jest pod produkcję mięsa, ryb, skorupiaków, jajek oraz mleka. Dostarczają one jednak jedynie niecałe 40% białka i 20% spożywanych przez ludzi kalorii. Zaś statystyczny Polak konsumuje 200 gram mięsa dziennie.
Osoba na diecie wegańskiej ma najniższy ślad węglowy około 2,5 kg CO2 dziennie, dla porównania wegetarianin 3,3 kg/doba zaś mięsożerca 7 kg Co2 na dobę. Liczby te mówią same za siebie i warto podjąć wyzwanie veganaury by przyczynić się do zmniejszenia własnego, osobistego śladu węglowego.