Warzywna zapiekanka z resztek z lodówki
Czarowanie z resztek w kuchni to specjalność Wyjadaczek!Dzisiaj w menu zapiekanka z warzywami i makaronem. Przygotowanie to 7 minut – tyle ile gotuje się makaron na pół twardo. Potem 20 minut w piekarniku i danie poleca się do jedzenia.
Porcje: 2 osoby
Składniki
- 150 g makaronu pełnoziarnistego
- 200 g brokuła
- 100 g cukinii
- 10 szt czarnych oliwek
- 7 szt pomidorów koktajlowych
- 1 szt jajko
- 100 ml mleka
- ½ szt kulki sera mozzarella
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo.
- Warzywa pokrój według uznania.
- Mozzarelle podziel na mniejsze cząstki.
- Przygotuj sos: wymieszać jajko i mleko z pieprzem.
- Do naczynia żaroodpornego wrzuć odcedzony makaron, na to połóż warzywa, zalej sosem i posyp mozzarellą.
- Piecz w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut.