Szpinakowe naleśniki to wiosenny HIT! Szybkie w przygotowaniu, bogate w witaminy i niezbędne składniki odżywcze, takie jak chociażby (kwas foliowy czy żelazo). Swoim niesamowitym, zielonym kolorem mogą zaskoczyć nie jedną Wyjadaczkę!
Czas10 minutesmin.
Kategoria: fit przepis, zdrowe śwniadanie
Porcje: 3osoby
Kalorie na 1 porcję: 229kcal
Składniki
2sztukiśrednich jajek
120gmąki pełnoziarnistej
100gszpinaku baby
100gwody
100gmleka ja wybrałam ryżowe, ale może być też krowie
5goleju
Sposób przygotowania
Szpinak dokładnie umyj i osusz
Wymieszaj jajka z mokrymi składnikami (woda, mleko i olej)
Dodaj szpinak i zblenduj na gładką masę
Stopniowo dodawaj mąkę i ciągle mieszaj żeby nie powstały grudki
Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywieralną - smażenie bez tłuszczu
Na patelnie wylej jedną porcję (ok. ½ średniej wazówki). Poczekaj aż naleśnik będzie gotowy - przekręć na drugą stronę.
Notes
Gotowe naleśniki możesz zjeść na słodko np. z masłem orzechowym 100% i ulubionymi owocami lub w formie wytrawnej np. z serkiem śmietankowym i wędzoną rybą.