Go Back

Zielone naleśniki mocy

Szpinakowe naleśniki to wiosenny HIT!
Szybkie w przygotowaniu, bogate w witaminy i niezbędne składniki odżywcze, takie jak chociażby (kwas foliowy czy żelazo). Swoim niesamowitym, zielonym kolorem mogą zaskoczyć nie jedną Wyjadaczkę!
Czas10 minutes
Kategoria: fit przepis, zdrowe śwniadanie
Porcje: 3 osoby
Kalorie na 1 porcję: 229kcal

Składniki

  • 2 sztuki średnich jajek
  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g szpinaku baby
  • 100 g wody
  • 100 g mleka ja wybrałam ryżowe, ale może być też krowie
  • 5 g oleju

Sposób przygotowania

  • Szpinak dokładnie umyj i osusz
  • Wymieszaj jajka z mokrymi składnikami (woda, mleko i olej)
  • Dodaj szpinak i zblenduj na gładką masę
  • Stopniowo dodawaj mąkę i ciągle mieszaj żeby nie powstały grudki
  • Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywieralną - smażenie bez tłuszczu
  • Na patelnie wylej jedną porcję (ok. ½ średniej wazówki). Poczekaj aż naleśnik będzie gotowy - przekręć na drugą stronę.

Notes

Gotowe naleśniki możesz zjeść na słodko np. z masłem orzechowym 100% i ulubionymi owocami lub w formie wytrawnej np. z serkiem śmietankowym i wędzoną rybą.