Go Back

Warzywna zapiekanka z resztek z lodówki

Czarowanie z resztek w kuchni to specjalność Wyjadaczek!
Dzisiaj w menu zapiekanka z warzywami i makaronem. Przygotowanie to 7 minut - tyle ile gotuje się makaron na pół twardo. Potem 20 minut w piekarniku i danie poleca się do jedzenia.
Przygotowanie7 minutes
Czas27 minutes
Porcje: 2 osoby

Składniki

  • 150 g makaronu pełnoziarnistego
  • 200 g  brokuła
  • 100 g cukinii
  • 10 szt czarnych oliwek
  • 7 szt pomidorów koktajlowych
  • 1 szt jajko
  • 100 ml mleka 
  • ½ szt kulki sera mozzarella
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo.
  • Warzywa pokrój według uznania.
  • Mozzarelle podziel na mniejsze cząstki.
  • Przygotuj sos: wymieszać jajko i mleko z pieprzem.
  • Do naczynia żaroodpornego wrzuć odcedzony makaron, na to połóż warzywa, zalej sosem i posyp mozzarellą.
  • Piecz w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut.