Klasyczne ogórki kiszone
Sierpień to zdecydowanie miesiąc kiszonek. Klasyczne ogórki kiszone zawsze się obronią, lubią je wszyscy domownicy, może polubią też Twoi.
Kategoria: kiszonki, ogórki, ogórki kiszone
Porcje: 2
Kalorie na 1 porcję: 30kcal
- 10 szt małych ogórków gruntowych
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek kopru z baldachami
- 2 małe kawałki obranego chrzanu
- 2 duże liście chrzanu
- 1 litr wrzącej wody
- 1 łyżka soli kamiennej (na 1 litr wody)
Sól rozpuść we wrzącej wodzie.
Wystudź solankę.
Ogórki dobrze umyj. Powkładaj ciasno do słoika jasną stroną do góry.
Pomiędzy ogórki powciskaj czosnek i korzeń chrzanu.
Na górę dodaj liście chrzanu i koper.
Zalej solanką.
Dobrze zakręć słoiki i ustam do góry dnem na dwa dni.
Po tym czasie ustaw w ciemnym, suchym, niezbyt ciepłym miejscu i korzystaj przez całą zimę!
Możesz dodać również ziele angielskie, listek laurowy, a nawet zielony listek dęby lub listem czarnej porzeczki.