Go Back

Klasyczne ogórki kiszone

Sierpień to zdecydowanie miesiąc kiszonek. Klasyczne ogórki kiszone zawsze się obronią, lubią je wszyscy domownicy, może polubią też Twoi.
Przygotowanie1 hour
Kategoria: kiszonki, ogórki, ogórki kiszone
Porcje: 2
Kalorie na 1 porcję: 30kcal

Sprzęt

  • Wyparzone słoiki z zakrętkami

Składniki

  • 10 szt małych ogórków gruntowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kopru z baldachami
  • 2 małe kawałki obranego chrzanu
  • 2 duże liście chrzanu
  • 1 litr wrzącej wody
  • 1 łyżka soli kamiennej (na 1 litr wody)

Sposób przygotowania

  • Sól rozpuść we wrzącej wodzie.
  • Wystudź solankę.
  • Ogórki dobrze umyj. Powkładaj ciasno do słoika jasną stroną do góry.
  • Pomiędzy ogórki powciskaj czosnek i korzeń chrzanu.
  • Na górę dodaj liście chrzanu i koper.
  • Zalej solanką.
  • Dobrze zakręć słoiki i ustam do góry dnem na dwa dni.
  • Po tym czasie ustaw w ciemnym, suchym, niezbyt ciepłym miejscu i korzystaj przez całą zimę!
  • Możesz dodać również ziele angielskie, listek laurowy, a nawet zielony listek dęby lub listem czarnej porzeczki.