Go Back

Rogal świętomarciński w delikatnie odchudzonej wersji

Przygotowanie30 minutes
Gotowanie2 hours
Czas2 hours 30 minutes
Porcje: 12 sztuk

Składniki

Ciasto

  • 1 szlanka ciepłego mleka
  • 12 g suchych drożdży
  • 1 szt jajka
  • 3 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 szczypta soli
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Nadzienie

  • 300 g białego maku
  • 200 g suszonych daktyli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 szt ciastek pełnoziarnistych
  • 1 łyżka ksylitolu

Sposób przygotowania

Ciasto

  • Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, dodaj resztę składników i rozetrzyj pomiędzy palcami.
  • Pod koniec dodaj 2 łyżki rozpuszczonego masła.
  • Wyrabiaj ciasta, bardzo krótko – tylko do połączeniam się składników. Ciasto powinno pozostać lepiące.
  • Uformuj z niego prostokąt, owiń szczelnie folią i zostaw w lodówce na około 1 godzinę.

Nadzienie

  • Mak i orzechy sparz gorącą wodą, po 15 minutach odcedź i osącz.
  • Zmiel dwukrotnie w maszynce razem z migdałami i suszonymi daktylami.
  • Masę makową zmiksuj z ciastkami, dodaj jogurt i ksylitol do smaku (masa powinna być dość słodka). Dokładnie wymieszaj.

Rogaliki

  • Ciasto na rogaliki rozwałkuj na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokrój na 12 trójkątów (o długich bokach).
  • Rozsmaruj nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – zwijaj rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka.
  • Ułóż na blaszce, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut lub do podwojenia objętości.
  • Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Wyrośnięte rogale (opcjonalnie z lukrem z ksylitolu i posypane orzechami) piecz około 20 – 30 minut, aż się ładnie zezłocą.