Rogal świętomarciński w delikatnie odchudzonej wersji
Przygotowanie30 minutesmin.
Gotowanie2 hourshrs
Czas2 hourshrs30 minutesmin.
Porcje: 12sztuk
Składniki
Ciasto
1szlankaciepłego mleka
12gsuchych drożdży
1sztjajka
3 i 1/2szklankimąki orkiszowej
3łyżkiksylitolu
1szczyptasoli
200gmasław temperaturze pokojowej
Nadzienie
300gbiałego maku
200gsuszonych daktyli
100gorzechów włoskich
150gblanszowanych migdałów
2łyżkijogurtu naturalnego
5sztciastek pełnoziarnistych
1łyżkaksylitolu
Sposób przygotowania
Ciasto
Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, dodaj resztę składników i rozetrzyj pomiędzy palcami.
Pod koniec dodaj 2 łyżki rozpuszczonego masła.
Wyrabiaj ciasta, bardzo krótko – tylko do połączeniam się składników. Ciasto powinno pozostać lepiące.
Uformuj z niego prostokąt, owiń szczelnie folią i zostaw w lodówce na około 1 godzinę.
Nadzienie
Mak i orzechy sparz gorącą wodą, po 15 minutach odcedź i osącz.
Zmiel dwukrotnie w maszynce razem z migdałami i suszonymi daktylami.
Masę makową zmiksuj z ciastkami, dodaj jogurt i ksylitol do smaku (masa powinna być dość słodka). Dokładnie wymieszaj.
Rogaliki
Ciasto na rogaliki rozwałkuj na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokrój na 12 trójkątów (o długich bokach).
Rozsmaruj nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – zwijaj rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka.
Ułóż na blaszce, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 40 – 50 minut lub do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Wyrośnięte rogale (opcjonalnie z lukrem z ksylitolu i posypane orzechami) piecz około 20 – 30 minut, aż się ładnie zezłocą.