Go Back

Tradycyjny piernik świąteczny

Przygotowanie20 minutes
Gotowanie20 minutes
Czas dojrzewania ciasta40 days
Porcje: 20
Kalorie na 1 porcję: 94kcal

Składniki

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej)
  • 2 szt jajek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 g masła
  • 60 ml mleka 1,5% tłuszczu
  • 50 g czekolady 100% kakao
  • 180 g miodu naturalnego
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych

Sposób przygotowania

Na 4-6 tygodni przed świętami

  • W garnku rozpuść masło, dodaj przyprawę do piernika oraz miód. Mieszaj do czasu połączenia się składników i odstaw do wystudzenia.
  • Do osobnej miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną. Dodaj mleko, jaja oraz wystudzoną masę maślaną. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Uzyskaną masę przełóż do suchej, szklanej miski. Przykryj bawełnianą ściereczką.
  • Miskę z masą odstaw na 4 -6 tygodni w chłodnym miejscu.

Na kilka dni przed świętami

  • Ciasto wyłóż na stolnicę. Podziel na 3 części i rozwałkuj na wielkość formy.
  • Układaj w formie kolejno ciasto-powidła-ciasto-powidła-ciasto.
  • Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Jeszcze ciepły piernik polej czekoladową polewą.