Go Back

Bezglutenowy chleb na drożdżach

Przygotowanie50 minutes
Gotowanie1 hour
Czas1 hour 50 minutes
Porcje: 12 kromek

Składniki

  • 200 g mąki ryżowej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 20 g świeżych drożdże
  • 500 ml wody (ciepłej|)
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

  • Drożdże rozkrusz i wymieszaj z cukrem, odstaw na 7 minut.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce.
  • Odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  • Po upływie tego czasu, całe ciasto jeszcze raz przerób.
  • Umieść ciasto w prostokątnej formie (keksówce).
  • Zostaw do wyrośnięcia ok. 15 minut.
  • Piecyk nagrzej do 220 stopni.
  • Chleb piecz ok. 50 minut, aż do zarumienienia się skórki.
  • Po wystudzeniu chleb jest gotowy do jedzenia!