Pieczone figi z serem kozim
Początek jesieni to zdecydowanie czas na figi. Idealne do przygotowania szybkiej przekąski.
Przygotowanie5 minutes min.
Gotowanie12 minutes min.
Czas17 minutes min.
Porcje: 1
Kalorie na 1 porcję: 448kcal
- 2 szt fig
- 4 plastry koziego sera
- 2 szt orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 szczypta suszonego rozmarynu
- 1 szczypta soli i pieprzu
Oliwę, miód, sok z cytryny, sól oraz pieprz wymieszaj razem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Figi umyj.Następnie natnij je za pomocą noża na krzyż.
Orzechy drobno posiekaj.
W nacięciach umieść plasterki sera, rozmaryn oraz posyp orzechami.
Całość dopraw solą i pieprzem.
Zapiekaj około 12 minut (do momentu, aż ser się rozpuści).
Upieczone figi polej sosem.