Go Back

Pieczone figi z serem kozim

Początek jesieni to zdecydowanie czas na figi. Idealne do przygotowania szybkiej przekąski.
Przygotowanie5 minutes
Gotowanie12 minutes
Czas17 minutes
Porcje: 1
Kalorie na 1 porcję: 448kcal

Składniki

  • 2 szt fig
  • 4 plastry koziego sera
  • 2 szt orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta suszonego rozmarynu
  • 1 szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

  • Oliwę, miód, sok z cytryny, sól oraz pieprz wymieszaj razem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Figi umyj.Następnie natnij je za pomocą noża na krzyż.
  • Orzechy drobno posiekaj.
  • W nacięciach umieść plasterki sera, rozmaryn oraz posyp orzechami.
  • Całość dopraw solą i pieprzem.
  • Zapiekaj około 12 minut (do momentu, aż ser się rozpuści).
  • Upieczone figi polej sosem.