Go Back

Kisiel gruszkowy

Przygotowanie5 minutes
Gotowanie15 minutes
Czas20 minutes
Porcje: 4
Kalorie na 1 porcję: 99kcal

Składniki

  • 3 szt gruszek
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  • Gruszki umyj, obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę.
  • Tak przygotowane gruszki umieść w garnuszku.
  • Do gruszek wlej ½ szklanki wody oraz sok ze świeżej cytryny.
  • Całość gotuj na dużej mocy palnika, doprowadź do wrzenia.
  • Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
  • W pozostałej wodzie wymieszaj miód wraz z mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszając wlej otrzymaną mieszaninę do garnuszka.
  • Całość gotuj do momentu, aż kisiel zgęstnieje. Możesz podawać go na ciepło jak i na zimno.