Go Back

Ciasto ze śliwkami

Przygotowanie10 minutes
Gotowanie50 minutes
Czas1 hour
Porcje: 12
Kalorie na 1 porcję: 168kcal

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 szt jajek
  • 3/4 szklanki erytrolu
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

  • W miseczce wymieszaj mąkę orkiszową, mąkę ryżową, proszek do pieczenia i sól.
  • Rozpuść masło.
  • W osobnym naczyniu ubij jajka z erytrolem na puszystą masę.
  • Następnie dodaj jogurt i masło - cały czas miksując.
  • Kolejno wsyp suche składniki.
  • Całość wymieszaj drewnianą łyżką, aż do powstania jednolitego ciasta.
  • Śliwki umyj, pokrój na połówki i oprósz cynamonem. .
  • Ciasto przelej do formy o średnicy 28 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułóż śliwki. Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut