Go Back
Print
Smaller
Normal
Larger
Print Recipe
Tradycyjny piernik świąteczny
Przygotowanie
20
minutes
min.
Gotowanie
20
minutes
min.
Czas dojrzewania ciasta
40
days
d
Porcje:
20
Kalorie na 1 porcję:
94
kcal
Składniki
250
g
mąki pszennej pełnoziarnistej
2
łyżki
przyprawy do piernika (domowej)
2
szt
jajek
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
60
g
masła
60
ml
mleka 1,5% tłuszczu
50
g
czekolady 100% kakao
180
g
miodu naturalnego
1
słoiczek
powideł śliwkowych
Sposób przygotowania
Na 4-6 tygodni przed świętami
W garnku rozpuść masło, dodaj przyprawę do piernika oraz miód. Mieszaj do czasu połączenia się składników i odstaw do wystudzenia.
Do osobnej miski wsyp mąkę, sodę oczyszczoną. Dodaj mleko, jaja oraz wystudzoną masę maślaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Uzyskaną masę przełóż do suchej, szklanej miski. Przykryj bawełnianą ściereczką.
Miskę z masą odstaw na 4 -6 tygodni w chłodnym miejscu.
Na kilka dni przed świętami
Ciasto wyłóż na stolnicę. Podziel na 3 części i rozwałkuj na wielkość formy.
Układaj w formie kolejno ciasto-powidła-ciasto-powidła-ciasto.
Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Jeszcze ciepły piernik polej czekoladową polewą.