Letnia tarta ze szparagami
Przygotowanie20 minutes min.
Gotowanie1 hour hr
Porcje: 6
Kalorie na 1 porcję: 213kcal
Ciasto
- 100 g masła (zimnego)
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 2 szt jajek
- 1 łyżeczka soli
Tarta
- 250 g szparagów
- 150 g pomidorków daktylowych
- 50 g sera gorgonzola
- 2 szt jajek
- 200 ml śmietany 12%
- 1 szczypta soli, pieprzy, gałki muszkatołowej
Ciasto
Wszystkie składniki zagnieść do powstania jednolitej masy.
Odstawić do lodówki (na20 minut) lub zamrozić jeśli będzie wykorzystane w późniejszym czasie
Po tym czasie rozwałkować i ułożyć na specjalnej formie do tarty.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozostawić na 10 minut do wystygnięcia.
Tarta
Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na upieczonym spodzie.
Ser pokruszyć i ułożyć na warzywach.
W osobnym naczyniu wymieszać jajka ze śmietaną i przyprawami.
Zalać warzywa na spodzie.
Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.