Go Back

Letnia tarta ze szparagami

Przygotowanie20 minutes
Gotowanie1 hour
Porcje: 6
Kalorie na 1 porcję: 213kcal

Składniki

Ciasto

  • 100 g masła (zimnego)
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 szt jajek
  • 1 łyżeczka soli

Tarta

  • 250 g szparagów
  • 150 g pomidorków daktylowych
  • 50 g sera gorgonzola
  • 2 szt jajek
  • 200 ml śmietany 12%
  • 1 szczypta soli, pieprzy, gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Ciasto

  • Wszystkie składniki zagnieść do powstania jednolitej masy.
  • Odstawić do lodówki (na20 minut) lub zamrozić jeśli będzie wykorzystane w późniejszym czasie
  • Po tym czasie rozwałkować i ułożyć na specjalnej formie do tarty.
  • Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Pozostawić na 10 minut do wystygnięcia.

Tarta

  • Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na upieczonym spodzie.
  • Ser pokruszyć i ułożyć na warzywach.
  • W osobnym naczyniu wymieszać jajka ze śmietaną i przyprawami.
  • Zalać warzywa na spodzie.
  • Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.