Zielone naleśniki mocy
Szpinakowe naleśniki to wiosenny HIT! Szybkie w przygotowaniu, bogate w witaminy i niezbędne składniki odżywcze, takie jak chociażby (kwas foliowy czy żelazo). Swoim niesamowitym, zielonym kolorem mogą zaskoczyć nie jedną Wyjadaczkę!
Czas10 minuty min.
Słowo kluczowe: fit przepis, zdrowe śwniadanie
Porcje: 3 osoby
Kalorie na 1 porcję: 229kcal
Składniki
- 2 sztuki średnich jajek
- 120 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g szpinaku baby
- 100 g wody
- 100 g mleka ja wybrałam ryżowe, ale może być też krowie
- 5 g oleju
Sposób przygotowania
- Szpinak dokładnie umyj i osusz
- Wymieszaj jajka z mokrymi składnikami (woda, mleko i olej)
- Dodaj szpinak i zblenduj na gładką masę
- Stopniowo dodawaj mąkę i ciągle mieszaj żeby nie powstały grudki
- Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywieralną - smażenie bez tłuszczu
- Na patelnie wylej jedną porcję (ok. ½ średniej wazówki). Poczekaj aż naleśnik będzie gotowy - przekręć na drugą stronę.
Uwagi
Gotowe naleśniki możesz zjeść na słodko np. z masłem orzechowym 100% i ulubionymi owocami lub w formie wytrawnej np. z serkiem śmietankowym i wędzoną rybą.