Zimowe warzywa sezonowe - Wyjadaczki - Portal Diet | Jadłospisy | Dieta
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zimowe warzywa sezonowe

Jakie warzywa jeść zimą? Co wybrać?

Warzywa są podstawą naszej codziennej zdrowej diety. Często mamy dylemat po jakie warzywa sezonowe sięgnąć, aby dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Ten problem pojawia się często zimą, kiedy dostępność wielu świeżych warzyw jest ograniczona ze względu na ich sezonowość.

To właśnie w zimowym okresie powinniśmy najbardziej  zadbać o to, aby dieta była różnorodna i dobrze zbilansowana, szczególnie że nasza odporność jest wtedy osłabiona i musimy zadbać o organizm, by zabezpieczyć go przed infekcjami.

Po jakie warzywa więc sięgnąć w zimowym okresie?

Często spotykamy się ze stwierdzeniami, że warzywa zimą czasie są niesmaczne oraz słabej jakości. Musimy zatem wziąć pod uwagę ich sezonowość i postawić na takie, które będą nadal cieszyły się świeżością oraz będą skarbnicą witamin i niezbędnych substancji odżywczych. Najlepszym oraz najłatwiej dostępnym wyborem będą świeże warzywa sezonowe korzeniowe.

Świeże warzywa korzeniowe

Do tego rodzaju warzyw możemy zaliczyć np. buraki, pietruszkę, marchew. Stanowią one bogate źródeł witamin, składników odżywczych, przeciwutleniaczy oraz związków bioaktywnych, dlatego są istotnym elementem naszej codziennej diety.

Możemy wdrożyć je do naszego jadłospisu w różnej postaci: jako dodatek do dań, jako przekąska lub spożywać je w postaci surówek czy sałatek. Najlepiej spożywać je w postaci surowej, szczególnie powinny zwracać na to uwagę osoby z przypadłościami takimi jak insulinooporność oraz cukrzyca, ze względu na zmianę wartości indeksu glikemicznego podczas obróbek termicznych.

Kapusta

Kapusta jest warzywem, którego często nie doceniamy, a jest ona bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera także glukozynolany, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Mamy szeroki dostęp do jej rodzajów, więc bez problemu możemy dobrać odpowiedni typ do naszych upodobań. Zimą kapusta najlepiej sprawdzi się w postaci kiszonej, ponieważ będzie doskonałym źródłem bakterii probiotycznych, które wpłyną pozytywnie na pracę naszych jelit oraz trawienie. Kapusta w takiej postaci przyczyni się do wzrostu odporności. Dodatkowo będzie mogła służyć jako idealny dodatek do obiadu, ale także dobrze odnajdzie się w roli smacznej przekąski.

Cebula i czosnek

Zazwyczaj warzywa te kojarzymy jako bogate źródło smaku w naszych potrawach. Warto dodać, że w ich skład wchodzą również związki siarki takie jak np. allicyna, która w pozytywny sposób działa na funkcje śródbłonka naczyń wieńcowych. Dodatkowo produkty te zawierają kwercetynę, która ma działanie przeciwutleniające. Najbogatszym źródłem kwercetyny będzie czerwona cebula.

Cebula oraz czosnek posiadają również węglowodany prebiotyczne, które stanowią pokarm dla dobrych bakterii w naszych jelitach. Te aspekty sprawiają, że dane warzywa nie tylko przyczyniają się do poprawy odporności organizmu, ale również są pomocne w walce z patogenami, zmniejszają stan zapalny naszego organizmu oraz działają zapobiegawczo w powstawaniu nowotworów.

Postaw na mrożonki

Kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw sezonowych możemy sięgnąć po mrożonki. Jest to jedna z najlepszych i najbezpieczniejszych opcji przechowywania warzyw sezonowych. Wiele osób mylnie twierdzi, że takie produkty tracą całkowicie swoją wartościowość. Jest to błędne stwierdzenie, ponieważ taki sposób przechowywania żywności daje nam dużą szanse zachowania większości składników odżywczych. Często nawet będą one lepszej jakości niż te niesezonowe produkty, które znajdziemy zimą na półkach sklepowych.

Mrożone warzywa zbierane są w okresie szczytowym, kiedy są najlepszej jakości i mają najwięcej składników odżywczych. Proces zamrażania przebiega bardzo szybko, w bardzo niskiej temperaturze, która odgrywa bardzo istotną rolę.

Przetrzymywanie warzyw w temperaturze – 18 stopni C zabezpiecza je przed stratą składników odżywczych. Dzięki mrożeniu będziemy zatem mieli dostęp do szerszej grupy produktów. W ten sposób nasz jadłospis może być urozmaicony o warzywa takie jak na przykład: brokuł, kalafior, fasolka szparagowa czy też szpinak. Te zielone warzywa dostarczą nam wielu niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Suszone warzywa

Inną metodą, dzięki której zimą możemy mieć dostęp do bogatszej gamy warzyw jest suszenie. Obróbka ta niestety pozbawia większej ilości witamin i składników odżywczych niż mrożenie, natomiast nadal będą one bogatym źródłem błonnika. Należy zadbać o prawidłowe miejsce i temperaturę do ich suszenia oraz późniejszego przechowywania, tak, aby nie rozwinęły się żadne drobnoustroje.

Warzywa sezonowe zimowe dobrze sprawdzą się jako dodatek do wielu ciepłych dań, które dodatkowo ogrzeją nasz organizm w chłodne, zimowe dni. W takiej postaci również dostarczymy do naszego organizmu substancje odżywcze znajdujące się w warzywach. Gotowanie warzyw, które są źródłem błonnika przyczynia się do zwiększenia chłonności jelita, sprawiając, że witaminy staną się lepiej przyswajalne.

Dobrym rozwiązaniem mogą być różnego rodzaju zupy kremowe. Jako przekąskę możemy wykorzystać nie tylko warzywa spożywane na surowo, ale również pieczone lub gotowane w ciepłej postaci. 

Pamiętajmy więc o regularnym spożywaniu warzyw nie tylko latem, kiedy mamy łatwiejszą dostępność do świeżych produktów, ale również zimą kiedy nasz organizm jest bardziej podatny na infekcje i potrzebuje odżywczych składników zawartych w warzywach.

Udostępnij

Wyjadaczki.pl © 2022 All Rights Reserved