Kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw sezonowych możemy sięgnąć po mrożonki. Jest to jedna z najlepszych i najbezpieczniejszych opcji przechowywania warzyw sezonowych. Wiele osób mylnie twierdzi, że takie produkty tracą całkowicie swoją wartościowość. Jest to błędne stwierdzenie, ponieważ taki sposób przechowywania żywności daje nam dużą szanse zachowania większości składników odżywczych. Często nawet będą one lepszej jakości niż te niesezonowe produkty, które znajdziemy zimą na półkach sklepowych.
Mrożone warzywa zbierane są w okresie szczytowym, kiedy są najlepszej jakości i mają najwięcej składników odżywczych. Proces zamrażania przebiega bardzo szybko, w bardzo niskiej temperaturze, która odgrywa bardzo istotną rolę.
Przetrzymywanie warzyw w temperaturze – 18 stopni C zabezpiecza je przed stratą składników odżywczych. Dzięki mrożeniu będziemy zatem mieli dostęp do szerszej grupy produktów. W ten sposób nasz jadłospis może być urozmaicony o warzywa takie jak na przykład: brokuł, kalafior, fasolka szparagowa czy też szpinak. Te zielone warzywa dostarczą nam wielu niezbędnych składników do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.