Ta zupa krem z jarmużu to niecodzienny przepis, którym możesz zaskoczyć swoich bliskich. Nieoczywista ale bardzo smaczna i sezonowa.
Jarmuż w naszych potrawach możemy wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Może być on składnikiem sałatek, zup, koktajli i wielu innych potraw, które tylko przyjdą Ci do głowy. Nie wahajmy się więc wdrożyć go do naszej diety, a z pewnością przyniesie on wiele korzyści dla naszego organizmu. O właściwościach jarmużu możesz poczytać w naszym artykule: Jarmuż – nie taki straszny jakby się mogło wydawać
Zupa krem z jarmużu
- 1 szt cebuli
- 1 szt cukinii
- 200 g jarmużu
- 200 g zielonego groszku (mrożonego)
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli i pieprzu
Pokrój cukinie w kostkę.
Na oliwie podsmaż cebulę oraz czosnek.
Dodaj pokrojoną cukinie oraz wymieszaj wszystko razem.
Po chwili dolej wodę i zagotuj wszystko.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Dodaj jarmuż i gotuj 3 minuty.
Na koniec dodaj groszek, pieprz, sok z cytryny i gotuj 2 minuty.
Za pomocą blendera zmiksuj całość na gładki krem.