Zupy - idealny posiłek na chłodne dni | Wyjadaczki | Portal Diet | Dieta
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zupy – idealny posiłek na chłodne dni

Zupy doskonale sprawdzą się jako element urozmaiconej diety, który oprócz tego, że będzie smakował, rozgrzeje i dostarczy wielu wartości odżywczych. W takim posiłku można przemycić witaminy i mikroelementy, które, szczególnie w okresie zimowym przydają się każdemu z nas. Takiej formy posiłku nie musimy spożywać jedynie jako danie obiadowe. Elementem urozmaicenia może być zaczęcie dnia od talerza wypełnionego ciepłą zupą.

Zupy są łatwe w przygotowaniu

Nie trzeba posiadać wybitnych zdolności kulinarnych, aby przygotować smaczną i pożywną zupę. Nie zajmuje ona również dużo czasu, więc to idealne rozwiązanie dla osób, które mają dużo zajęć w ciągu dnia, a jednocześnie zależy im na zadbaniu o swoje zdrowie. Można przygotować też wielki gar i cieszyć się zdrowym posiłkiem przez kilka dni. Kilka bardzo szybkich pomysłów przygotowaliśmy w naszym produkcie: „ Szybkie obiady. Do przygotowania w mniej, niż 20 minut ”

Wzbogacają dietę o warzywa i składniki odżywcze

W okresie zimowym szczególnie powinnyśmy zwrócić uwagę na własny układ odpornościowy, który można wspomóc dietą. W zupach sprytnie da się przemycić porcję warzyw, składniki wspomagające odporność oraz błonnik. Obecność błonnika wpływa na dłuższe utrzymanie sytości po posiłku, przez co zmniejsza się ryzyko sięgania po słodką przekąskę. 

Przyrządzanie warzyw metodą gotowania jest pożądane bardziej niż w postaci smażonej. Gotowane warzywa są lekkostrawne i nie powodują problemów żołądkowych. Należy pamiętać, aby nie były one rozgotowane – najlepiej w formie al dente.

Działanie, które powinno się podejmować dla poprawy funkcjonowania organizmu jest zmniejszenie ilości spożywanej soli. Można to zrobić dodając zamiast niej zioła, które zawierają dodatkowo oprócz wielu witamin antyoksydanty. Dobrze sprawdzą się suszone oraz świeże, np. natka pietruszki dostarcza witaminy A, C oraz K.  Dodatek koperku dostarczy witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, D, E, K oraz cynku, fosforu, magnezu. Jako dodatek w większej lub mniejszej ilości możemy wykorzystać szpinak, zawiera on witaminy oraz jest źródłem antyoksydantów korzystnie wpływających na układ odpornościowy. 

Kolejnym pomysłem będzie dodanie pełnoziarnistych kasz, makaronów, chudego mięsa czy nasion roślin strączkowych. Są one bogate w korzystne dla naszego organizmu wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, jod, niacyna, tiamina, kwas foliowy, kwas linolowy i kwas oleinowy. Na spożycie strączków powinny uważać osoby, które mają wrażliwy żołądek, z refluksem, chorobą wrzodową itd. Jeśli nie ma pewności czy strączki nam nie zaszkodzą, dobrym wyjściem będzie kontakt z dietetykiem i konsultacja w celu rozwiania wątpliwości.

Dodatkowa porcja płynów

Zupa to też płyny, a więc ich spożywanie wspomaga nawodnienie organizmu. To bardzo dobra wiadomość, ponieważ nasz organizm zimą z reguły domaga się ciepłych, ale stałych posiłków, czasem przypominamy sobie o herbatach. Łatwo jednak zapomnieć o piciu wody, a potrzeba nawodnienia organizmu nie znika zimą, jest tak samo potrzebna jak w ciągu innych pór roku.

Są niskokaloryczne, ale nie zawsze

Kaloryczność zupy zależy od tego o jakie dodatki zostanie wzbogacona. Aby ją obniżyć zależy zagęścić zupę jogurtem naturalnym lub mąką ryżową zamiast używać do tego celu śmietany. Korzystne będzie gotowanie na piersi lub udzie bez skóry oraz ograniczenie dodatku masła. Jeśli nie czujemy potrzeby jedzenia mięsa w zupie, można ją sporządzić na wywarze warzywnym, co również będzie miało przełożenia na mniejszą kaloryczność. Pestki dyni, słonecznika to doskonały pomysł na dodatek zdrowych tłuszczów, jednak należy pamiętać, że są one kaloryczne, dlatego stosujmy, ale nie dodajmy ich łyżkami, raczej wybierajmy łyżeczki.

Rozgrzewają

Wychłodzony organizm jest bardziej podatny na infekcje, a zimą, kiedy temperatura spada ciało bardzo łatwo wychłodzić. Spożywanie podgrzanych zup nadaje im działanie rozgrzewające samo w sobie. Jednak możemy zastosować strategie wzbogacenia jej o składniki, które podwyższą to działanie. Sprawdzi się do tego marchewka, buraki, pietruszka, seler, imbir. Z przypraw będzie to chili, kolendra, kurkuma, kardamon. 

Zupy można nazwać magicznym posiłkiem. Zalecany dla przeciętnej zdrowej osoby, przy problemach z połykaniem z racji na ugotowane warzywa, osób z cukrzycą, którym szczególnie zaleca się dodatek nasion roślin strączkowych, wpływających korzystnie na glikemie poposiłkową. Taka forma posiłku płynnego wzbogaca dietę w błonnik, składniki odżywcze, poprawiające funkcjonowanie organizmu, a tym samym funkcjonowanie układu odpornościowego.

Udostępnij

Wyjadaczki.pl © 2024 All Rights Reserved