Kiszonki wykazują działanie obniżające cholesterol oraz przeciwmiażdżycowe. Zawarte w popularnej koreańskiej potrawie kimchi: kapusta, czerwona papryka czy czosnek zawierają substancje takie jak kapsaicyna oraz allicyna. Poprawiają one profil lipidowy krwi. Allicyna dostępna w czosnku hamuje produkcję cholesterolu w organizmie, natomiast kapsaicyna zawarta w czerwonej papryce konwertuje cholesterol w kwasy żółciowe.
W badaniach wykazano, iż regularne spożywanie kimchi wpływało pozytywnie na profil lipidowy krwi, obniżając cholesterol.
Z działaniem hipolipemicznym kiszonek wiąże się także bardzo istotna funkcja tego typu produktów jakim jest działanie przeciwmiażdżycowe. W czasach kiedy choroby układu krwionośnego stanowią główny czynnik zgonów na świecie, warto zastanowić się jakie produkty mogą pomóc nam chronić się przed zawałem serca czy udarem mózgu.
Ze względu na przeciwmiażdżycowe działanie substancji zawartych w kiszonkach, ich spożycie koreluje ze zwiększeniem światła naczyń krwionośnych oraz ze zmniejszeniem aktywności hormonów odpowiedzialnych za zwiększenie cholesterolu LDL, potocznie nazywanego „złym cholesterolem”.
Regularne spożycie kiszonek jest powiązane ze zmniejszonym stanem zapalnym oraz z zahamowaniem tworzenia się blaszki miażdżycowej.