Przestrzeganie diety bez jajek polega przede wszystkim na czytaniu etykiet i edukacji w kierunku zamienników. Bowiem wiele produktów spożywczych, takich jak makarony, ciasta, pieczywo cukiernicze, jak również precle, krakersy, herbatniki, biszkopty, majonez, lody, budyń, wędliny, pasztet, panierka, placki, racuchy, sosy czy pierogi może zawierać dodatek jaj świeżych lub w postaci suszu jajecznego.
Równie ważne jest sposób przygotowywania posiłków, gdzie eliminujemy jajka. Należy pamiętać, aby zamieniać jajko w zależności od procesu (zamienniki na 1 jajko), np.:
- Spulchnianie:
- łyżka mąki ziemniaczanej wymieszana z 3 łyżkami wody,
- łyżeczka suszonych drożdży rozpuszczona w 4 łyżkach wody.
- Zagęszczanie:
- łyżeczka zmielonego lnu
- 2 łyżeczki gumy guar,
- 50 g tofu.
- Rozrzedzanie:
- 6 łyżek soku jabłkowego,
- 4 łyżki przecieru z brzoskwiń.
- Wiązanie składników:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami wody.
- Uelastycznianie:
- łyżeczka lnu w 1/4 szklance wody.