Głównym jej filarem jest zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów na rzecz tłuszczy. Ale nie tylko. Wraz z rozpoczęciem diety ograniczamy posiłki zawierające cukier, a więc także owoce.
Dieta keto bazuje na spożywaniu tłuszczy, czyli mięsa (tłustego), ryb, masła, orzechów, śmietany, mile widziane są też dobrej jakości oleje. Co ważne, nie powinny być to tłuszcze rafinowane, tylko tłuszcze wysokiej jakości. Czyli tłoczone na zimno, zamknięte w ciemnych szklanych butelkach, najlepiej świeżo tłoczone.
Jakie są przykłady tłuszczy tłoczonych na zimno warte polecenia? Do tej grupy na pewno możemy zaliczyć oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej z awokado czy też olej sezamowy, z dyni, z czarnuszki, itd.
Wykluczenie warzyw i owoców nie jest całkowite; mile widziane jest spożywanie awokado, pomidorów, ogórków, sałaty, cukinii, szpinaku, jarmużu, papryki, szparagów, brokułów, bakłażana.