Zielone koktajle | Wyjadaczki | Portal Diet | Jadłospis
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zielone koktajle

Zielone koktajle są tzw. bombą witaminową dla naszego organizmu. Zawierają one bowiem mnóstwo składników odżywczych. Są one bardzo dobrym źródłem witaminy A, C oraz E. Zawierają również witaminy z grupy B (głównie B6)  i witaminę K. Do składników odżywczych, które są zawarte w zielonych koktajlach możemy również zaliczyć chlorofil, enzymy oraz mikroelementy takie jak żelazo, fosfor, magnez oraz potas. Na podstawie tych składników można opisać właściwości, którymi się cechują.

Są oczywiście smaczne i mogą zastąpić nam posiłek np. II śniadanie czy podwieczorek! Mogą być świetnym rozwiązaniem, gdy ciągle pędzisz i nie masz czasu na spokojnie poświęcić 10 minut na posiłek przy stole. Takie zielone koktajle możesz wszędzie ze sobą zabrać i wypić „przy okazji”. Kilka z nich znajdziesz w naszych Przyjaznych Jadłospisach oraz w 14 dniowym Detoxie.

Koktajl jako dobre źródło witamin:

A

C

To witamina rozpuszczalna w tłuszczach, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest uznawana za witaminę przeciwzapalną, ponieważ wpływa na wzmocnienie funkcji immunologicznych oraz rozwój układu odpornościowego. Odpowiada za utrzymanie prawidłowego widzenia, wzrost oraz różnicowanie się komórek organizmu. Wpływa także na kondycje skóry, włosów oraz paznokci. Jej głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego, natomiast w owocach i warzywach  występuje jako prowitamina A. Jej bogatym źródłem są zielone warzywa takie jak: szpinak, jarmuż, brokuły, natka pietruszki.

Antyoksydant, który działa pozytywnie podczas występowania chorób górnych dróg oddechowych. Dzięki przeciwhistaminowemu  działaniu witaminy C, jej suplementacja może przyczyniać się do złagodzenia objawów oraz skrócenia czasu trwania przeziębienia. Witamina C wpływa również na lepsze wchłanianie się wapnia oraz żelaza. Jej zielone źródła znajdziemy w warzywach i owocach takich jak: natka pietruszki, brukselka, brokuł, kalarepa, kapusta, fasola szparagowa, zielona papryka, kiwi. Witamina C musi być spożywana wraz z pożywieniem.

E

B6

Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest antyoksydantem, który neutralizuje wolne rodniki. Działa ona na układ odpornościowy, procesy metaboliczne, wydolność mięśni. Ogranicza również gromadzenie się tłuszczów, dzięki czemu zapobiega powstawaniu chorób metabolicznych. Witamina E jest syntezowana przez rośliny, ale występuje także w produktach pochodzenia zwierzęcego. Do jej głównych zielonych źródeł możemy zaliczyć: awokado, szpinak, brokuł, zielona papryka, brukselka, sałata.

Witamina rozpuszczalna w wodzie. Bierze ona udział w produkcji przeciwciał, w dużym stopniu wpływa na odporność. Uczestniczy przy tworzeniu się krwinek czerwonych, a także w metabolizmie tłuszczów. Wpływa również na nasz układ nerwowy, pracę serca, skurcze mięśni oraz ciśnienie krwi. Jej metabolizm w dużej mierze zależny jest od niacyny oraz cynku. Dodatkowo ma wpływ na wykorzystanie magnezu w organizmie. Jej dobrymi zielonymi źródłami są: kapusta kiszona, groch, fasola, brukselka.

Chlorofil

Mikroelementy

Chlorofil jest zielonym barwnikiem, występującym w roślinach. Bierze udział w podstawowych procesach życiowych. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz przeciwnowotworowe. Jest on w stanie neutralizować nieprzyjemne zapachy. Naturalnym sposobem wprowadzenia go do naszej diety jest spożywanie zielonych warzyw.

Jadłospis bogaty w zielone koktajle dostarcza nam wiele mikroelementów, o których często zapominamy w naszej codziennej diecie. Powinniśmy dbać o ich odpowiednią podaż, ponieważ warunkują one funkcjonowanie naszego organizmu oraz w dużej mierze wpływają na samopoczucie. Wspomagają zdrowy rozwój oraz przyczyniają się do zmniejszenia chorób. Konieczne jest więc stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety, tak by dostarczyć  prawidłową ilość mikroelemntów do naszego organizmu.

Inne zalety zielonych koktajli

Zielone koktajle mają mnóstwo innych zalet, nie tylko jeśli chodzi o ich składniki odżywcze i wymienione wyżej właściwości. Zielone warzywa i owoce dostarczają dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit. Dzięki dużej ilości błonnika, są bardzo syte, dodatkowo lekkostrawne. Ich przygotowanie zazwyczaj nie jest skomplikowane i zabiera nam mało czasu. Podczas ich przygotowywania warto mieć na uwadze sezonowość, tak by były zawsze świeże, ponieważ sezonowe warzywa oraz owoce mają najwięcej witamin. Warto je również dekorować według własnych upodobań, tak aby pobudzały nasz apetyt. Dobrym sposobem może być np. ułożenie na wierzchu koktajlu pokrojonego ulubionego owocu lub też listka mięty. Koktajl należy spożywać małymi łykami w spokoju oraz delektować się jego zdrowym smakiem. Przygotowywanie koktajli jest wygodną formą wprowadzenia do swojej diety odpowiedniej porcji warzyw i owoców. Poprzez bogate źródło odżywcze koktajle dodadzą nam dużo energii.

Udostępnij

Wyjadaczki.pl © 2024 All Rights Reserved