W kontekście uprzednio wspomnianych tacek powinna nasunąć się nam myśl o bezpieczeństwie ich stosowania. Badanie z 2019 pokazało, że zawartość aluminium w produktach pieczonych w folii aluminiowej była znacznie wyższa, niż w produktach przed obróbką. Co ciekawe, skóra w drobiu, jako naturalna bariera, zmniejszała przenikanie glinu do mięsa. Istotna była również temperatura pieczenia, poniżej 160°C obserwowano mniejsze przenikanie tego pierwiastka niż powyżej 220°C.
Kolejnym istotnym aspektem, jaki poruszono, był dodatek marynaty, który znacznie podnosił poziom aluminium w gotowym produkcie ze względu na niskie pH oraz dodatek soli. Co warto podkreślić, w żadnym z badanych produktów nie wykazano poziomu aluminium ponad normę. Niemniej jednak, ze względu na szkodliwe działanie aluminium, powinniśmy dążyć do jak największej redukcji jego konsumpcji.
Jako alternatywa dla jednorazowych tacek aluminiowych, z pomocą przychodzą tacki żeliwne lub ze stali szlachetnej, które nie tylko będą bezpieczniejsze dla Twojego zdrowia, ale również zmniejszą ilość produkowanych odpadów podczas letnich biesiad.